Vragen over noodverlichting

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is verlichting die in werking treedt, wanneer de normale verlichting als gevolg van een stroomstoring uitvalt. Noodverlichting wordt daarom gevoed met een bron die onafhankelijk is van de bron die de normale verlichting voedt. Wij leggen u graag alles uit over de functies van noodverlichting en soorten noodverlichting.

Wat is de functie van noodverlichting?

Noodverlichting brandt automatisch zodra de netspanning uitvalt of terugvalt. Noodverlichting stelt mensen in staat om via vluchtroutes snel en veilig het gebouw te verlaten en het voorkomt paniek. Planmatig zorgen voor de veiligheid van mensen middels een noodverlichtingsinstallatie is niet alleen wettelijk verplicht, maar bovenal ook een verantwoordelijkheid van ieder bedrijf of openbare ruimte. Wij leggen u graag alles uit over de functies van noodverlichting en soorten noodverlichting.

Is noodverlichting verplicht binnen je bedrijf?

Ja, het is verplicht om noodverlichting te hebben en adequaat te onderhouden. Dit is vastgelegd in Bouwbesluit 2012 en Arbowet.

Brandt een noodverlichting armatuur altijd?

Nee, noodverlichting bestaat uit vier soorten noodverlichting (zie volgende vraag), elk kan op diverse soorten manieren worden toegepast. Het is dus afhankelijk de functie van noodverlichting of het armatuur altijd moet branden.

Wat is het verschil tussen nood en nood-continu?

Onder normale omstandigheden brandt een nood armatuur niet. Alleen in geval van netspanning uitval (nood) wordt deze armatuur geactiveerd. De armatuur wordt dan gevoed door de batterij in de armatuur zelf of in een centrale voedingskast.

In dit geval brandt de nood-continu armatuur altijd. Is netspanning aanwezig dan wordt deze hierdoor gevoed (continu functie). Bij netspanning uitval schakelt de armatuur of kast over op haar/zijn eigen batterijvoeding (nood functie). Wij leggen u graag alles uit over het verschik tussen nood en nood-continu noodverlichtingsarmaturen.

Welke soorten noodverlichting zijn er?

Noodverlichting bestaat uit vier soorten: vluchtwegverlichting, vluchtwegaanduiding, anti-paniekverlichting en verlichting van werkplekken met verhoogd risico.

  • Vluchtwegverlichting is noodverlichting dat de vluchtwegen verlicht. Deze armaturen branden alleen in geval van een stroomstoring.
  • Vluchtwegaanduiding zijn noodverlichting armaturen die vluchtwegen en uitgangen voor het verlaten van een gebouw aanduiden. Deze armaturen zijn voorzien van een pictogram en branden altijd.
  • Anti-paniekverlichting is de nood-evacuatieverlichting dat voorzien is om paniek te voorkomen en vooral in ruimtes waar mensen samenkomen, zoals kantines en vergaderzalen. Het is vastgelegd dat dit publieke ruimtes groter dan 60 m2 aanwezig moet zijn. Deze armaturen branden alleen in geval van een stroomstoring.
  • Verlichting van werkplekken met verhoogd risico is noodverlichting dat verlichting levert voor de veiligheid van personen, betrokken in een mogelijk gevaarlijk proces of een mogelijk gevaarlijke situatie. Of werkplekken waar een mogelijk gevaarlijk proces moet worden afgesloten zoals werkplekken waarbij sprake is van draaiende delen, zuurbaden, hete of zeer brandbare materialen. Denk aan bijvoorbeeld zaagmachines, keukens en laboratoria.
Welke pictogrammen moet je gebruiken?

Voor veiligheidssignalering voor vluchtrouteaanduiding moet gebruik worden gemaakt van de groen-witte pictogrammen uit de NEN-EN-ISO-7010 normering. Voor het juist aangeven van de vluchtroute is het voldoende om gebruik te maken van de pictogrammen met "het rennende mannetje". Het pictogram nooduitgang ("hoefijzer") mag enkel nog worden gebruikt voor een echte nooduitgang naar buiten, deze mag echter ook door een “running man” worden vervangen. Teksten zijn niet meer toegestaan.

Wat is het verschil tussen centrale en decentrale noodverlichting?

Noodverlichting bestaat uit een centraal of decentraal systeem. Het verschil tussen deze systemen is dat bij decentraal gevoede noodverlichting, de batterij voor de noodvoeding in de armatuur zelf is geplaatst. Bij centrale noodverlichting staat de noodvoeding ergens in het gebouw centraal opgesteld.

Wat houdt het bouwbesluit in?

De regelgeving en normering voor noodverlichting zijn vastgelegd in twee wetten, waaronder het bouwbesluit. Deze wordt aangevuld met een aantal normen. Het bouwbesluit verwijst naar twee NEN normen: NEN-EN 1838 en NEN-EN-ISO 7010.

NEN-EN1838: in deze norm staan de lichttechnische voorschriften waaraan noodverlichting in gebouwen moet voldoen. De norm moet worden gelezen in samenhang met het meest recente Bouwbesluit en de Arbowet. Waar deze regelgeving noodverlichting verplicht, stelt NEN-EN 1838 concrete en heldere eisen aan de omstandigheden en verantwoordelijkheden bij de inrichting van een noodverlichtingsinstallatie.

NEN-EN-ISO 7010: Deze norm beschrijft de veiligheidssymbolen en –kleuren, waaronder het wereldwijd gangbare en geaccepteerde pictogram voor vluchtrouteaanduiding.

Wat houdt de Arbo-wet in?

De regelgeving en normering voor noodverlichting zijn vastgelegd in twee wetten, waaronder de de Arbo-wet.

Volgens de Arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers, bezoekers en leveranciers. Zo moet de werkgever zorgen dat er vluchtroutes en nooduitgangen zijn. Noodverlichting behoort tot de voorzieningen die noodzakelijk zijn om veilig gebruik te maken van de vluchtroutes en nooduitgangen.

Moet ik jaarlijks de noodverlichting controleren en onderhouden?

Ja, jaarlijkse controle en onderhoud van en aan noodverlichting is verplicht. Dit is vastgelegd in Bouwbesluit 2012 en Arbowet. Men eist dat de mensen te allen tijde moeten kunnen vluchten. Dit is alleen te realiseren als de noodverlichting functioneert en dus onderhouden wordt. Daarom houden wij in lijn met de inspectierichtlijn ISSO79 en de NEN-EN 50172 een onderhoudsinterval van 1 jaar aan.

Waar moet de noodverlichting opgehangen worden?

Dit is vastgelegd in de diverse normen en hangt ook af van de activiteiten en de omvang van de ruimte. Hierin is ook de minimale benodigde lichtopbrengst per activiteit vastgesteld.

Wat is het verschil tussen IP20 en IP65?

Een led lamp met IP20 markering is dus niet stofdicht, maar kan wel gewoon aangeraakt worden met de hand. Ook voorwerpen van 12.5 mm of groter kunnen niet binnendringen. Vaak is het zo dat kleinere voorwerpen ook niet binnen kunnen komen, maar de eerstvolgende stap bij IP markeringen is 2.5 mm. Heeft led verlichting een IP65 markering, dan is het volledig stofvrij, stof kan dus niet binnendringen in het armatuur.

Led verlichting met een IP20 markering heeft ook geen bescherming tegen vocht/water en kan dus alleen binnen in droge ruimtes gebruikt worden. IP20 led lampen zijn geschikt voor bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer, overloop, etc. IP65 led lampen zijn "waterbestendig" en er kan dus geen water binnendringen indien de led verlichting met 12.5 liter water per minuut besproeid wordt.

Wij leggen je graag alles uit over de IP markering

Even geduld...