In het Bouwbesluit staat dat de eigenaar van een gebouw verantwoordelijk is voor de veiligheid in een gebouw. Daarnaast vindt je in het Bouwbesluit (in de vorm van functionele en prestatie-eisen) de minimale bouw- en gebruiksvoorschriften met betrekking tot veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Het Bouwbesluit definieert ook eisen voor noodverlichting.

Het bouwbesluit vormt samen met de Arbowet de basis voor de inrichting én het onderhoud van de noodverlichtinginstallatie. De complete wet- en regelgeving is vrij complex, maar wij hebben de kernpunten hier voor je uitgelegd en in onze kennisbank. Uiteraard kun je altijd bij ons terecht voor al je vragen rondom de wet en regelgeving van noodverlichting.

Het doel van het Bouwbesluit

Het doel van het bouwbesluit is het garanderen van de voorschriften voor de veiligheid van gebruikers en/of bezoekers van gebouwen. Bouwbesluit 2003 en Gebruiksbesluit 2008 zijn te komen vervallen met de komst van het nieuwe Bouwbesluit 2012. Het Bouwbesluit 2012 bekijkt de functie en het gebruik van een gebouw. In de Bouwbesluit artikelen 2.49 en 2.55 wordt met name de verplichting voor noodstroominstallaties benoemd. In Artikelen 2.60 en 2.67 wordt de aanwezigheid van noodverlichting bepaald. Daarbij wordt wel onderscheid gemaakt tussen bestaande bouw en nieuwbouw. De eigenaar/gebruiker is hiervoor verantwoordelijk en de gemeente/brandweer heeft een controlerende functie. Daarnaast is de verantwoordelijkheid voor de gebruikers vastgelegd in de Arbowet- en regelgeving. Ook verzekeraars kunnen aanvullende eisen stellen

Deel dit artikel