Vluchtwegverlichting is verlichting dat ervoor zorgt dat vluchtwegen en eventuele obstakels op de route goed zijn te herkennen, zodat een gebouw op een veilige manier kan worden verlaten.

Het doel van vluchtwegverlichting

De vluchtwegverlichting wijst je veilig de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang. Wanneer de algemene verlichting in een werkomgeving plots uitvalt, dient de noodverlichtingsinstallatie ervoor te zorgen dat er vervangende verlichting is, waarmee gebruikers en bezoekers van het pand op een veilige wijze het gebouw kunnen verlaten. Vluchtwegen dienen goed verlicht te worden. Maar ook het verlaten van de werkplek dient niet overhaast te gebeuren. De noodzakelijke en vereiste verlichting dient dan zorgvuldig in kaart gebracht te zijn. En met de juiste armaturen uitgevoerd.

Wanneer wordt vluchtwegverlichting toegepast?

Dit gedeelte van noodverlichting geldt voor vluchtroutes tot twee meter breed. De horizontale verlichtingssterkte op de middellijn van de vluchtweg moet minimaal 1 lux zijn en de middenbrand moet ten minste 0,5 lux zijn. Bredere vluchtroutes worden gezien als meerdere stroken van twee meter breed. Vluchtwegverlichting dient voldoende zichtbaarheid te garanderen zodat obstakels op de vluchtwegen kunnen worden herkend. Voor vluchtwegen dient de verlichtingssterkte op de as van de vloer van de vluchtweg minimaal 1 Lux te bedragen. De centrale zone van de vluchtweg, zijdelings van de as, dient te worden verlicht met minimaal 0,5 Lux. Op een aantal plekken is het noodzakelijk om extra vluchtwegverlichting te plaatsen om obstakels zichtbaar te maken of de aanwezigheid van veiligheidsmateriaal of nooduitgangen te benadrukken:

  • Bij elke uitgang die bedoeld is voor gebruik in geval van nood.
  • Om opstopping te voorkomen dient elke uitgang die als nooduitgang kan worden gebruikt te zijn voorzien van vluchtwegverlichting.
  • Aan de buitenkant van elke uitgang naar buiten; binnen een straal van 2 meter.
  • Vluchtwegverlichting aan de buitenkant van een pand kan blokkering van de vluchtweg door gedesoriënteerde personen voorkomen.
  • Bij elke richtingsverandering en elke kruising of splitsing van gangen.

(!) Dat gedeelte van de noodverlichting dat de vluchtroutes tot twee meter breed* geldt: de horizontale verlichtingssterkte op de middellijn van de vluchtweg minimaal 1 lux en de middenbrand (minimaal de helft van de breedte van de vluchtweg) ten minste 0,5 lux. *bredere vluchtroutes kunnen worden gezien als meerdere stroken van twee meter breed of verder worden voorzien van anti-paniek-verlichting.

Voordat je begint met het installeren van vluchtwegverlichting raden wij aan vooraf een aantal factoren in kaart te brengen. Je kunt dit doen aan de hand van het stappenplan.

Soorten Noodverlichting

Deel dit artikel