Verlichting van werkplekken met verhoogd risico is er voor de veiligheid van personen die als onderdeel van hun werk verantwoordelijk zijn voor (gevaarlijke) processen of in een gevaarlijke situatie kunnen komen te verkeren.

De Arbodienst en Arbocoördinatoren maken uit welke werkplekken een risico vormen. Zij zijn bekend met de aard processen die zorgen voor een risico. De verlichting wordt wettelijk verplicht gesteld vanuit de NEN normen. De NEN-EN 1838 beschrijft de lichttechnische voorschriften waaraan noodverlichting van deze werkplekken aan moet voldoen.

Het doel van verlichting voor werkplekken met verhoogd risico

De verlichting stelt hen in staat een juiste afsluitprocedure uit te voeren, zodat de veiligheid van andere mensen in het gebouw niet in het geding komt. Voorbeelden hiervan zijn werkplekken waarbij sprake is van draaiende delen, zuurbaden, hete of zeer brandbare materialen. Denk aan bijvoorbeeld aan zaagmachines, keukens en laboratoria.

Welke armaturen moet er geplaatst worden bij werkplekken met een verhoogd risico?

In deze situatie is een hoge lichtopbrengst vereist. Er is niet een specifiek armatuur dat wij jou nu direct kunnen aan bieden als je het hebt over noodverlichting voor een werkplek met een verhoogd risico. Waarom niet? Omdat het afhankelijk is van de situatie. Er geldt een minimale verlichtingssterkte van 15 lux op de vloer en minimaal 10% van de normale verlichtingssterkte. Hierbij moet je zelf rekening houden met de hoogte waarop het armatuur geplaatst wordt en welke verlichtingssterkte er is. Dan kun je zelf uitrekenen wat je nodig hebt. Wat van belang is, is dat het armatuur een brandtijd dient te hebben van 3 uur.

Soorten Noodverlichting

Deel dit artikel