Hierover zegt de NEN-EN 1838 in artikel 3.5: “Dat gedeelte van de nood-evacuatieverlichting dat voorzien is om paniek te voorkomen en verlichting levert om personen toe te laten een plaats te bereiken waar een vluchtroute kan worden herkend.”

Het doel van anti-paniekverlichting

Het doel van anti-paniekverlichting is dat het mensen in staat stelt om bij calamiteiten een plaats te bereiken vanwaar ze verder gebruik kunnen maken van een vluchtroute. Deze verlichting moet aanwezig zijn in ruimten waar zich groepen mensen kunnen bevinden; bijvoorbeeld een kantine of vergaderruimte.

Wanneer moet anti-paniekverlichting worden toegepast?

De ruimtes waar anti-paniekverlichting wordt toegepast wordt in de NEN-EN 50172 als volgt beschreven: “Ruimten of niet gedefinieerde vluchtroutes in hallen of gebouwdelen groter dan 60 m2, of kleinere ruimten wanneer daar een mogelijk gevaarlijke situatie kan ontstaan, zoals bij gebruik door grote groepen mensen.” Anti-paniekverlichting wordt voornamelijk toegepast in openbare gebouwen, zoals winkelcentra, kantoren en laboratoria. Deze noodverlichting wordt bereikt door een horizontale verlichtingssterkte van minstens 0,5 lux op de vloer, zodat mensen de vluchtroute veilig kunnen bereiken. De 0,5 lux geldt niet in een randzone van 0,5 m van het gebied

Soorten Noodverlichting

Deel dit artikel