Onderhoud van noodverlichting cruciaal

Noodverlichting is verlichting die in werking treedt, wanneer de normale verlichting als gevolg van een stroomstoring uitvalt. Noodverlichting wordt gevoed vanuit een voedingsbron die onafhankelijk is en dus niet in verband staat met de normale verlichting.

Als het gaat om veiligheid in bijvoorbeeld gebouwen, zoals kantoren, speelt noodverlichting een zeer belangrijke rol. Noodverlichting zorgt ervoor dat werknemers en bezoekers in staat zijn om hun handelingen veilig te eindigen, te helpen om de weg naar de meest dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden en het helpt om paniek te voorkomen, waardoor je de veiligheidsrisico’s verkleint.

Het is daarom van cruciaal belang om noodverlichting te installeren en vooral goed te onderhouden. Noodverlichtingkopen.nl heeft alles op het gebied van noodverlichting Voor elk onderdeel van noodverlichting bieden wij de beste oplossing. Bekijk hiervoor ons assortiment met onder andere: opbouw noodverlichting, inbouw noodverlichting, galerijverlichting, noodverlichting accu’s en TL verlichting.

Jaarlijks onderhoud noodverlichting wettelijk vereist

Naast het feit dat noodverlichting verplicht is, dien je de noodverlichting ook consequent te onderhouden. De wetgever heeft dit vastgelegd in de Arbowet en in het bouwbesluit. In het bouwbesluit is vastgelegd dat alle noodverlichting moet voldoen aan de verlichtingseisen gesteld in de NEN-EN 1838 normering.

Jaarlijks onderhoud noodverlichting

Je moet jaarlijks jouw noodverlichting onderhouden. Waarom moet je jaarlijks jouw noodverlichting controleren?

  • Om zeker te zijn dat je aan de normen van het NVFN kunt voldoen
  • Om zeker te zijn dat jouw noodverlichting naar behoren functioneert
  • Om de accu te controleren en eventueel te vervangen
  • Het uitvallen van lampen verminderen
  • Om extra kosten vanwege defecten aan je onderdelen voorkomen
  • Om te controleren of de vluchtroute nog klopt
  • Om aansprakelijkheid te voorkomen in geval van nood

De verplichting van de veiligheidsinstallatie valt tegelijk met de jaarlijkse onderhoudsplicht van noodverlichting. Volgens de normen NEN 1010 en NEN 1838 moeten vluchtwegen met minimaal 1 Lux verlicht worden en bij stroomuitval moet de noodverlichting minimaal één uur gegarandeerd zijn. Belangrijk is de accu die nodig is om noodverlichting te laten werken. Tot slot schrijft de norm NEN-EN-ISO-7010 voor welke pictogrammen je moet hebben. Het woord 'UIT' is bijvoorbeeld verboden. Noodverlichtingkopen.nl heeft allerlei soorten noodverlichting pictogrammen. Onze noodverlichting pictogrammen voldoen aan de ingestelde norm. Wil je meer weten over de onderhoud van noodverlichting en de installatie ervan? Neem dan even contact met ons op.

Specialist in noodverlichting!

Noodverlichtingkopen.nl heeft alles op het gebied van noodverlichting met onder andere opbouw noodverlichting, inbouw noodverlichting, galerijverlichting, accu's, TL verlichting en noodverlichting onderdelen.

Deel dit artikel