Welke type noodverlichting armaturen zijn er?

Noodverlichting armaturen zijn te onderscheiden in twee systemen, namelijk centraal/decentraal en permanent/niet-permanent.

Centraal en decentraal noodverlichting armaturen

Eerder schreven wij al een artikel over centrale en decentrale noodverlichtingssystemen. Een centraal noodverlichtingssysteem bestaat uit noodverlichtingsarmaturen die geen eigen voedingsbron en lader heeft. De armaturen worden direct gevoed, vanuit een centrale voor noodstroom. Een decentraal noodverlichtingssysteem bestaat uit noodverlichtingsarmaturen met een ingebouwde voedingsbron (batterij of accu) en een batterijlader. De decentrale noodverlichting is bij stroomuitval niet afhankelijk van de kabelinfrastructuur, omdat de armaturen zijn voorzien van een ingebouwde batterij of accu.

Permanent en niet-permanent brandend noodverlichting

Ook over het permanent of niet-permanent branden van armaturen hebben wij al eerder een artikel geschreven. Armaturen die permanent moeten branden, zijn armaturen voorzien van een pictogram deze dienen altijd goed zichtbaar te zijn. Noodverlichting die is voorzien van een pictogram is vluchtrouteaanduiding. De niet-permanente armaturen gaan pas branden zodra de netspanning uitvalt.

Opbouw en inbouw armaturen

Wij maken ook nog het onderscheid tussen opbouw- en inbouw armaturen, omdat de montagewijze van een armatuur al veel over het armatuur vertelt. Opbouw armaturen worden altijd aan of tegen de muur of het plafond geplaatst. Inbouw armaturen worden altijd in het plafond geplaatst. Hierdoor is het uiterlijk van beide armaturen al heel anders. Een inbouw armatuur zal altijd ondersteuning van bijvoorbeeld klemmen hebben om het netjes in het plafond te kunnen monteren.

Veelgestelde vragen

Er worden ons veel vragen gesteld. In onze blog behandelen wij elke keer een andere vraag. Heb jij ook een vraag? Mail ons gerust jouw vraag of stuur een berichtje via social media #noodverlichtingvraag.

Deel dit artikel