Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is verlichting die in werking treedt, wanneer de normale verlichting als gevolg van een stroomstoring uitvalt. Noodverlichting wordt gevoed vanuit een voedingsbron die onafhankelijk is en dus niet in verband staat met de normale verlichting.

Wat is de functie van noodverlichting?

Bij een stroomstoring is het ineens donker, dat kan leiden tot verwarring, paniek of angst. Noodverlichting zorgt ervoor dat mensen in staat zijn om de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden. Tevens helpt veiligheidsverlichting paniek te voorkomen en verkleint het de veiligheidsrisico’s in gebouwen. Noodverlichting helpt in belangrijke mate mee om een veilige situatie voor bezoekers en werknemers te creëren.

Welke soorten noodverlichting zijn er?

Er zijn vier types noodverlichting:

  • Vluchtwegverlichting. Vluchtwegverlichting is verlichting die de vluchtwegen verlicht. Deze armaturen branden alleen in het geval van een stroomstoring.
  • Vluchtwegaanduiding. Dit zijn de noodverlichtingsarmaturen die vluchtwegen en uitgangen voor het verlaten van een gebouw aanduiden. Deze armaturen zijn voorzien van een pictogram (met beeldteken: een pijl) en moeten altijd branden. Deze worden in de NEN-EN-ISO-7010 norm duidelijk beschreven.
  • Anti-paniekverlichting. Anti-paniekverlichting is om paniek te voorkomen en mensen in staat te stellen een plaats of ruimte te bereiken waar men de vluchtroute kan herkennen, zoals in ruimtes waar mensen samenkomen, zoals kantines en vergaderzalen. Het is vastgelegd dat dit publieke ruimten betreft groter dan 60 m2. Deze armaturen branden alleen in het geval van een stroomstoring.
  • Verlichting van werkplekken met verhoogd risico. Deze verlichting zorgt voor de veiligheid van personen, die betrokken zijn in een mogelijk gevaarlijk proces of een mogelijk gevaarlijke situatie. Door het wegvallen van de verlichting dient er voldoende licht te zijn om gevaarlijke processen af te sluiten, zoals werkplekken waarbij sprake is van draaiende delen, zuurbaden, hete of zeer brandbare materialen. Denk aan bijvoorbeeld zaagmachines, keukens en laboratoria. Om vervolgens veilig te vluchten.

Soorten Noodverlichting

Voor meer informatie kun je ons altijd bellen of mailen, dan kun je een bericht sturen naar info@noodverlichtingkopen.nl

Noodverlichtingkopen.nl heeft alles op het gebied van noodverlichting met onder andere opbouw noodverlichting, inbouw noodverlichting, galerijverlichting, accu's, TL verlichting en noodverlichting onderdelen.

Deel dit artikel