Centraal of decentraal noodverlichtingssysteem?

Als de stroom uitvalt, neemt noodverlichting de taak van de normale verlichting over. In zo'n situatie kan de energievoorziening van de noodverlichting op twee manieren gebeuren. Het ligt er wel aan waar de energiebron zich bevindt. Afhankelijk daarvan wordt er gesproken over een centraal of een decentraal systeem.

Centrale noodverlichting

Centrale noodverlichting bestaat uit noodverlichtingsarmaturen die geen eigen voedingsbron en lader heeft. De armaturen worden direct gevoed, vanuit een centrale voor noodstroom. Meestal worden er meerdere noodverlichtingsarmaturen op één energiebron aangesloten. De centrale noodverlichtingssystemen zijn bij stroomuitval afhankelijk van de kabelinfrastructuur, omdat de armaturen direct zijn gevoed vanuit de centrale. Daarom hebben de centrale noodvoedingssystemen vaak voor de zekerheid meerdere systemen of stations.

Decentrale noodverlichting

Decentrale noodverlichting bestaat uit noodverlichtingsarmaturen met een ingebouwde voedingsbron (batterij of accu) en een batterijlader. Alle noodverlichtingsarmaturen worden direct aangesloten op een constante voeding van een eindgroep voor de verlichting. De decentrale noodverlichting is bij stroomuitval niet afhankelijk van de kabelinfrastructuur, omdat de armaturen zijn voorzien van een ingebouwde batterij of accu.

Wat is de juiste keuze voor (de)centrale noodverlichting?

Afhankelijk van wat je wil en wat de omstandigheden zijn, kunnen wij je het meest geschikte systeem aanbieden. Bij de keuze tussen centrale of decentrale noodverlichting gaat het om de volgende factoren:

  • Het gewenste veiligheidsniveau
  • De hoogte van de ruimtes
  • De omgevingstemperatuur van de ruimtes
  • De benodigde lichtopbrengst bij een noodsituatie
  • De mogelijkheden voor het onderhouden

Bijvoorbeeld in ruimtes met een hoge omgevingstemperatuur kan de levensduur van de batterijen in de noodverlichtingsarmaturen erg achteruitgaan. Of bijvoorbeeld bij werkplekken met verhoogd risico moeten in noodgevallen eerst bepaalde activiteiten worden gestopt. Of als noodverlichting moeilijk te bereiken is, want bij centrale noodverlichting bevinden de batterijen zich in de kast. Je hoeft dus niet de moeite te nemen om bij iedere noodverlichting afzonderlijk de batterij te verwisselen.

Voor meer informatie kun je ons altijd bellen (+31) (0)88-5008400, chatten of mailen naar info@noodverlichtingkopen.nl

Noodverlichtingkopen.nl heeft alles op het gebied van noodverlichting met onder andere opbouw noodverlichting, inbouw noodverlichting, galerijverlichting, accu's, TL verlichting en noodverlichting onderdelen.

Deel dit artikel