Wat zijn IP waarden?

De IP markering, ook wel aangeduid als IP codering, is terug te vinden op elektrische apparaten. Het is een aanduiding die aangeeft tegen welke invloeden het apparaat beschermd is. In het geval van IP20 en IP65, led verlichting, betekent de aanduiding IP International Protection.

De IP markering bestaat uiteraard uit de letters “IP” met minimaal 2 en maximaal 3 cijfers erachter. Het kan zijn dat achter de cijfers nog een letter staat, maar bij led verlichting kennen we alleen de markering IP plus twee cijfers.

Hoe lees je de cijfers van de IP-code af?

Het eerste cijfer en het tweede cijfer van de IP-code staat ieder voor een andere bescherming. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen binnendringende voorwerpen. Het tweede cijfer geeft de beschermingsgraad tegen vocht. Een markering van het eerste cijfer zegt niets over de vochtdichtheid/waterbestendigheid van led lampen. Daarvoor kijken we naar het tweede cijfer.

Het eerste cijfer

Bij led verlichting is het eerste cijfer altijd een 2, 5 of 6.

Cijfer 2

Als het eerste cijfer een 2 is, is de led verlichting niet beschermd tegen stof. Er zitten bijvoorbeeld gaten in voor koeling. Het is wel beschermd tegen "Middelgrote voorwerpen". Letterlijk betekent dat: "Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm".

Cijfer 5

Is het eerste cijfer een 5, dan is het apparaat beschermd tegen stof. Letterlijk: "Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof, maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen".

Cijfer 6

Als het eerste cijfer een 6 is, dan is de led lamp van binnen volledig stofvrij. Letterlijk: "Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof".

Het tweede cijfer

De meest gebruikte cijfers voor led verlichting hebben als eindcijfer een 0, een 5 of een 8.

Cijfer 0

Als het tweede cijfer een 0 is, is de led verlichting niet beschermd tegen vocht en dus alleen geschikt voor binnen gebruik in droge ruimtes. Ook gebruik buiten onder een overkapping is niet mogelijk.

Cijfer 5

Is het tweede cijfer een 5? Dan is de led lamp "sproeidicht". Letterlijk betekend dat: "Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek". Sproeidichte led verlichting kunt u gerust buiten in de regen ophangen.

Cijfer 8

Als het tweede cijfer een 8 is, dan is de led verlichting "waterdicht". Nadere specificaties over wat dat inhoudt vindt u bij het product in de verpakking.

Het verschil tussen IP20 en IP65

Een led lamp met IP20 markering is dus niet stofdicht, maar kan wel gewoon aangeraakt worden met de hand. Ook voorwerpen van 12.5 mm of groter kunnen niet binnendringen. Vaak is het zo dat kleinere voorwerpen ook niet binnen kunnen komen, maar de eerstvolgende stap bij IP markeringen is 2.5 mm. Heeft led verlichting een IP65 markering, dan is het volledig stofvrij, stof kan dus niet binnendringen in het armatuur.

Led verlichting met een IP20 markering heeft ook geen bescherming tegen vocht/water en kan dus alleen binnen in droge ruimtes gebruikt worden. IP20 led lampen zijn geschikt voor bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer, overloop, etc. IP65 led lampen zijn "waterbestendig" en er kan dus geen water binnendringen indien de led verlichting met 12.5 liter water per minuut besproeid wordt.

Producten met een IP20 markering voor binnen zijn bijvoorbeeld: led paneel, led strips, led TL. IP65 led lampen zijn geschikt om buiten te gebruiken, maar niet geschikt om onder water (bijvoorbeeld in de vijver of in het zwembad) te plaatsen. Producten met een IP65 markering zijn bijvoorbeeld: led bouwlamp, led armatuur, led TL armatuur

Veelgestelde vragen

Er worden ons veel vragen gesteld. In onze blog behandelen wij elke keer een andere vraag. Heb jij ook een vraag? Mail ons gerust jouw vraag of stuur een berichtje via social media.

Deel dit artikel