Hoe maak ik de juiste keuze?

Er wordt op internet ontzettend veel noodverlichting aangeboden. Maar hoe maak je nou de beste keuze? Wij vertellen jou waar je op moet letten bij de aanschaf.

Accuduur

Voor sommige vanzelfsprekend, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken dat een noodverlichtingsarmatuur bij spanningsuitval minimaal 1 uur moet blijven branden. De accu die daarvoor moet zorgen, verliest na 4 jaar de helft van zijn capaciteit. Sommige firma's adviseren om een noodverlichtingsarmatuur aan te schaffen die over een accuduur van 3 uur beschikt, zodat het noodverlichtingsarmatuur na 4 jaar nog steeds voldoet aan de norm. Dit is niet waar. Ook de accu van armaturen met een accuduur van 3 jaar verminderen in capaciteit na 4 jaar. Accu's moeten regelmatig gecontroleerd worden, ongeacht de accuduur. Wij adviseren minimaal 1 keer per jaar. Indien nodig moet je de accu vervangen, dan adviseren wij voor onze noodverlichting accu's ten minste eens per 5 jaar.

IP waarde armatuur

Eerder legde wij al uit wat de verschillen tussen IP waarden zijn. Weet je al waar je jouw noodverlichting gaat hangen? Het is namelijk heel belangrijk om vooraf te weten waar je de noodverlichting armaturen gaat plaatsen. Elk armatuur heeft een IP waarde, deze waarde geeft aan hoe waterdicht het armatuur is. Als je een armatuur wil ophangen in een vochtige ruimte, dan heb je een armatuur met een IP waarde van IP 65 nodig, omdat deze waarde inhoudt dat het armatuur spuitwaterdicht is. Armaturen die met name binnen in kantoren of winkels geplaatst worden hebben voldoende aan een IP20 classificatie.

Noodverlichting pictogrammen

Aangezien de Nederlandse regelgeving continu verandert, is het belangrijk dat alle noodverlichting ook voldoet aan de nieuwste wet- en regelgeving. Zorg er dus voor dat bij de aanschaf de nieuwste wet- en regelgeving is toegepast op de noodverlichting (onderdelen). Sinds januari 2013 zijn er aanpassingen gedaan in de pictogrammen. Het pictogram 'man pijl naar beneden' is vervangen voor 'man pijl naar boven'. En er is een verandering van ‘het mannetje’ en ‘de deur’. De veranderingen in de normen voor grafische symbolen hebben wij eerder al uitvoerig besproken. Je moet er dus op letten dat het pictogram de nieuwe norm heeft. Tip! Niet alleen de deuren en looprichtingen moeten aangegeven worden met pictogrammen maar ook de vluchtweg verlichting met 1 lux op de grond moet overal kloppen. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan tijdens een inspectie.

Noodverlichtingkopen.nl

Voor de juiste keuze moet je bij noodverlichtingkopen.nl zijn. Naast noodverlichting accu's die je eens in de 5 jaar hoeft te vervangen, armaturen met verschillende IP waarden en noodverlichting pictogrammen met de juiste wettelijke norm, hebben wij nog veel meer noodverlichting onderdelen in ons assortiment. Tevens staan onze noodverlichtingspecialisten altijd voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Deel dit artikel