Hoelang mogen leerlingen en staf aanwezig blijven in een schoolgebouw waar alleen noodverlichting brandt als gevolg van een stroomstoring?

Noodverlichting is een hulpmiddel om in geval van stroomstoringen veilig het gebouw te kunnen ontruimen. Gewoonlijk staat noodverlichting ingesteld op 1 uur, wat meer dan voldoende tijd geeft voor een ontruiming, bij Noodverlichtingkopen.nl is deze tijd zelfs afgesteld op 1,5 uur of langer. In geval van een stroomstoring zal er eerst bepaald moeten worden hoelang de storing ongeveer zal duren. Als de storing een gevolg is van een algemene storing, dan moet de netwerkbeheerder een antwoord kunnen geven. Wanneer de storing het gevolg is van een interne fout, zal het onderhoudsbedrijf aangeven hoelang een reparatie gaat duren.

Het kan ook zo zijn dat er een stroomstoring plaats vindt tijdens de donkere (schemer) uren, die niet gelijk verholpen kan worden. In dat geval moet het gebouw worden ontruimd. Met voldoende daglicht is het afhankelijk van de duur van de reparatie of men aanwezig dient te blijven. De beslissing hierover gebeurt door directie, in samenspraak met BHV.

Echter zijn er uitzonderingen, namelijk de praktijklokalen. Er gelden voor praktijklokalen met elektrische machines en gereedschappen strengere regels. Risico's bij stroomuitval moeten in kaart worden gebracht. Om elk risico te vermijden is het bij stroomuitval veiliger als onbevoegden deze lokalen niet betreden, ongeacht de mate van daglichttoetreding.

Veelgestelde vraag

Er worden ons veel vragen gesteld. In onze blog behandelen wij elke keer een andere vraag. Heb jij ook een vraag? Mail ons gerust jouw vraag of stuur een berichtje via social media.

Deel dit artikel