De kleurweergave-index: Ra (Engels: CRI - color rendering index) geeft informatie over de kleurweergave. Een hoge waarde (bijv. 90) betekent dat het licht van de lichtbron de kleuren van het belichte object natuurlijker weergeeft dan wanneer een lichtbron met een lagere waarde (bijv. 70) wordt toegepast. Hoe dichter de waarde in de buurt van 100 ligt, hoe dichter de weergave komt bij natuurlijk (zon)licht (of gloei of halogeen), zodat objecten er meer natuurlijk uitzien.

Kleurweergave en kleurechtheid van licht

Licht bestaat uit de drie hoofdkleuren rood, groen en blauw (RGB). Binnen het zichtbare spectrum worden deze gecombineerd. De meest optimale verhouding tussen de drie kleuren geeft het meest natuurlijke licht (wit). De kleur van de lichtbron (Kelvin) en de wijze waarop kleuren worden waargenomen, zijn mede bepalend voor de wijze waarop men het licht ervaart. Ook een relatief koud licht kan kleur op de juiste wijze weergeven. Als regel moet kunstlicht het menselijke oog de mogelijkheid geven om kleuren correct te zien, zoals in gewoon daglicht. Dit hangt uiteraard in zekere mate af van de plaats en het doel waarvoor licht vereist is. Het criterium is hier de kleurweergave door de lichtbron. Het wordt uitgedrukt als een "algemene kleurweergave-index" (Ra/CRI). De kleurweergave-index meet de overeenkomst tussen de kleur van een object (zoals dit door het oog wordt waargenomen) en die van een referentie-lichtbron.

Kleurweergave index bij noodverlichting

Armaturen voor vluchtrouteverlichting moeten voldoen aan NEN-EN-IEC 60598-2-22. De kleurweergave-index (Ra) van een lichtbron moet minimaal 40 bedragen. Anders kunnen mensen de groene veiligheidskleuren van de vluchtroute onvoldoende goed herkennen. Wil je meer weten over de kleurweergave index bij noodverlichting? Bel naar 088-5008400 of mail naar info@noodverlichtingkopen.nl. Je kunt ook een bericht sturen via de chat of social media.

Deel dit artikel