NEN-EN-IEC 60598-2-22 | Bijzondere eisen – Verlichtingsarmaturen voor noodverlichting

In deze norm zijn de producttechnische eisen vastgelegd waaraan noodverlichtingsarmaturen moeten voldoen met betrekking tot elektrotechnische veiligheid, kwaliteit van toegepaste materialen en componenten. Het specificeert eisen voor noodverlichting armaturen voor gebruik met wolframgloeidraad TL en andere gasontladingslampen op noodstroomvoorzieningen niet meer dan 1000 Volt. Deze norm wordt als uitgangspunt gebruikt door geaccrediteerde keuringsinstanties zoals de DEKRA (voorheen KEMA). De norm eist bijvoorbeeld dat armaturen moeten voldoen aan de 850 graden glow-wire test (vlamdovendheid).

Het doel van NEN-EN-IEC 60598-2-22

Het doel van de NEN-EN-IEC is voornamelijk dat de noodverlichtingsarmaturen door de instanties worden getest op elektronische veiligheid, zodat noodverlichting optimaal functioneert wanneer dat in geval van calamiteiten van belang is.

Toepassen van NEN-EN-IEC 60598-2-22

Zoals al gezegd werd eist de norm dat armaturen moeten voldoen aan de glow-wire test. Als je armaturen voor algemene verlichting wil voorzien van een noodverlichtingsfunctie, dan zal het eindresultaat ook aan deze norm moeten voldoen. Verder dient de lichtbron die in nood wordt ingeschakeld zichtbaar te worden voorzien van een groene stip van tenminste 5 mm, zodat deze herkend wordt als noodverlichting. Verder dient het resultaat te voldoen aan de eisen zoals gesteld in de norm NEN-EN 1838. Belangrijkste eis hierin is een maximale verhouding van het verlichtingsniveau op grondniveau van 1:40. Met bijvoorbeeld downlights is dit heel lastig te realiseren omdat de optiek hiervoor niet geschikt is. Deze levert een smalle bundel licht, terwijl voor noodverlichting een gelijkmatige spreiding van weinig licht over een grote afstand gewenst is.

Deel dit artikel