Aan alle directeuren: check alle noodverlichting in de school

De scholen zijn weer begonnen! En dat betekent een nieuw begin van het school- en studiejaar. De veiligheid van de medewerkers, leerlingen en studenten zijn het belangrijkste binnen een schoolgebouw. Alles moet geregeld zijn om de veiligheid te waarborgen, omdat er veel personen aanwezig zijn. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de school of instellingen. Wij willen jullie op weg helpen met deze checklist. Noodverlichting is een essentieel onderdeel, dat bijdraagt aan de veiligheid in schoolgebouwen tijdens calamiteiten, zoals brand en het wegvallen van de elektrische voedingsvoorzieningen.

Noodverlichting is verplicht in elk schoolgebouw en dient verplicht jaarlijks te onderhouden worden. Uiteraard hangt er al noodverlichting. Nu is het een mooi moment om alle noodverlichting te controleren. Als schoolleiding is het belangrijk om na te gaan of alle noodverlichting nog in orde is. Mogelijk is deze en/of de onderdelen aan vervanging toe. Laat je helpen door een erkende noodverlichtingsinstallateur of neem contact met ons op

1. Controleer de accu

Het onderhoud van noodverlichting draait om het garanderen van veilige verlichting als de stroom uitvalt. Het controleren van de accu is daarom punt 1 van de controle. De verplichte tijd van 1 uur moet worden gehaald. Vervang de accu iedere 4 jaar om de autonomie te garanderen. Wij bieden veel verschillende noodverlichtingsaccu's aan en kunnen ook noodverlichtingsaccu's op maat maken, deze voldoen allemaal volgens de wettelijke norm. Als dit wordt gedaan door een specialist zal hij/zij dit aangeven.

2. Controleer de lichtbron

Natuurlijk is de lichtbron het belangrijkste gedeelte van de noodverlichting. Vervang ieder jaar de lichtbron bij permanent brandende armaturen. Bij niet permanent moet dit om de 4 jaar. Test dan ook even of de lichtbronnen werken in de armaturen die niet permanent hoeven te branden. Als dit wordt gedaan door een specialist zal hij/zij dit aangeven. Weet u welke armaturen (niet) permanent branden?

3. Controleer de nooduitgangen en vluchtroutebordjes

Noodverlichting hangt er om de weg te wijzen naar de nooduitgang. Het is dan ook van groot belang dat het armatuur de juiste richting op wijst en of de juiste pictogrammen bevestigd zijn. Zo niet? Dan dient u nieuwe pictogrammen aan te schaffen, die uiteraard bij ons te bestellen zijn. Loop nu even de route en controleer de nooduitgang. Maak altijd een melding als de nooduitgang geblokkeerd of niet juist word aangegeven. Als dit wordt gedaan door een specialist zal hij/zij dit aangeven.

4. Controleer het armatuur

De veiligheid van het armatuur moet gegarandeerd blijven. Het armatuur na verloop van tijd verouderen, afhankelijk van de leeftijd. Dit betekent dat na verloop van tijd de bedrading verhard, de kappen verkleuren en in het uiterste geval zullen breken. Check dit nog eens na, maak de kappen en het armatuur schoon en controleer en beweeg de bedrading. Anders moeten er nieuwe armaturen worden aangeschaft, ook deze zijn bij ons verkrijgbaar. Als dit wordt gedaan door een specialist zal hij/zij dit aangeven.

5. Bekijk eens de omgeving waar de armaturen hangen

De omgeving van een armatuur is erg belangrijk. Hogere temperaturen en storingen/calamiteiten in het voedingsnet zijn funest voor elektronica en batterijen. Hangt de noodverlichting op de juiste plek? Top! Is dit niet het geval, dan raden wij aan om zo snel mogelijk het noodverlichtingsplan aan te passen. Als dit wordt gedaan door een specialist zal hij/zij dit aangeven.

Daarnaast hangen vooral in basisscholen en middelbare scholen veel tekeningen en andere vormen van kunst gemaakt door leerlingen. Wanneer deze zijn opgehangen aan touwen, is het beste om metalen draden te gebruiken. Bovendien dient men er rekening mee te houden dat een afstand tussen de tekeningen en het vloeroppervlak van minimaal 2,5 meter gehanteerd moet worden. De afstand tussen tekeningen en verlichtingsapparatuur moet tenminste 50 cm zijn. Let er op dat tekeningen (of versieringen) de vluchtrouteaanduidingen en ontruimingsplattegronden niet belemmert.

Noodverlichtingkopen.nl staat altijd klaar om jullie schoolgebouw te voorzien van noodverlichting

Wij hebben alles op het gebied van noodverlichting en kunnen jullie vele opties bieden. Wij kunnen samen met ons advies, informatie en onderdelen jullie helpen aan een veilig schoolgebouw, met producten die voldoen aan de wettelijke norm. Bel ons eens op of kom eens langs!

Deel dit artikel